2022-05-23 11:15:29• hírek • Refszatmar.eu

Ősi földre gyűjtötte Isten a reformátusokat – Egység Napja Gyulafehérváron

Először tartották a szórványban a Magyar Református Egység Napját. Ősi földre gyűjtötte Isten a reformátusokat, amely több mint ezer éve őseink munkálkodásának, örömének és bánatának tere. Május 20-án szórványközösségek templomait szentelték, május 21-én pedig Gyulafehérváron több mint kétezren voltak jelent úrvacsorai közösségben. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Novák Katalin köztársasági elnök.

A Szatmári Református Egyházmegyéből pénteken hatan indultak útnak: Dr. Király Lajos esperes, Dr. Puskás Csaba főgondnok, Kiss József főjegyző, Molnár Csilla esperesi hivatal titkárnője, Székely Bernadett diakónus és Rácz Ervin ifjúsági előadó. Az első útjuk Marosszentimrére vezetett. Az Erdélyi Református Egyházkerületben a Magyar Református Egység Napjára készülve egyazon időben tíz megújított templom (Csombord, Magyarlapád, Székelykocsárd, Gyulafehérvár, Alvinc, Marosszentimre, Szászváros, Kéménd, Algyógy, Magyarigen és Boroskrakkó közösen) újraszentelése zajlott.

Marosszentimre temploma azt üzeni, hogy élünk, vagyunk, sőt, leszünk ezen a tájon. Az Úr csodásan működik! – énekelték a gyülekezet tagjai és a meghívottak, s volt olyan, aki úgy fogalmazott arról, hogy telefonján erről felvételt készített: „mintha a feltámadás közvetítettem volna egyenes adásban.” Az istentiszteleten Csűry István királyhágómelléki püspök hirdetett Igét. Többet között Marosán Csaba színművész mondott verset.

Másnap közel 2500 résztvevővel zajlott le a Magyar Református Egység Napja Gyulafehérváron. A Kárpát-medence minden szegletéből érkeztek a hívek, hogy együtt élhessék meg a református egyház közösségének összetartozását.

Az egységnapi rendezvény Bethlen Gábor fejedelem szobrának leleplezésével indult az egykori Collegium Academicum épületének közelében. Deák Árpád nagyváradi szobrász alkotását Kató Béla püspök, Novák Katalin köztársasági elnök és Gabriel Pleșa gyulafehérvári polgármester tárta fel.

Ünnepi istentisztelet

Ezt követően az ünnepi istentisztelet kezdetén Kató Béla az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke házigazdaként köszöntötte a vendégeket. Novák Katalin köztársasági elnök beszédében elmondta:  „Bethen Gábor nem ereszt. És mi sem eresztjük Bethlen Gábort. 400 év telt el, de bennünket ma is lenyűgöz és kötelez a református fejedelem, hogy építsünk téglából és habarcsból épületeket, igéből és hitből lelki, szellemi védőbástyákat. A kettő együtt, anyag és szellem, test és lélek – ez a templom… A köldökzsinórt az anyaország és a tőle elszakított magyarok között soha nem fogjuk és nem hagyjuk elvágni.” – mondta a szüntelenük mosolygó Novák Katalin. Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke szerint Bethlen Gábor Kelet-Európában példaképként állhat bármelyik nemzet politikusa előtt.

Az istentiszteleten az apostoli köszöntést Csűry István királyhágómelléki püspök mondta el, a Róm 14,1–4 alapján a lekciót Géresi Róbert felvidéki püspök olvasta fel, a bűnvalló imát Zán Fábián Sándor kárpátaljai püspök, a prófétai imát pedig Pásztor Dániel tiszáninneni püspök mondta el.

Balog Zoltán dunamelléki püspök a Zsolt 133 alapján hirdette az igét: „Zarándokének. Dávidé. Ó, mily szép és mily gyönyörűséges, ha a testvérek egyetértésben élnek! Olyan ez, mint mikor a drága olaj a fejről lecsordul a szakállra, Áron szakállára, amely leér köntöse gallérjára. Olyan, mint a Hermón harmatja, amely leszáll a Sion hegyére. Csak oda küld az Úr áldást és életet mindenkor.” Az igehirdetés során elhangzott: nehéz cipelni a magyar történelem terhét, tőle várni a megtartatást, mert a történelem önmagában nem tart meg. Az ige azt üzeni, jó közösségben, együtt lenni – ez az ember alapvető állapota, teremtési rend.  Az elmúlt hónapokban is megtapasztalhattuk azt, hogy mit jelent, amikor egy emberként állunk ki a közösségért: Kárpátaljáért és azokért az ukránokért is, akik oda menekülnek a háború elől. A szeretet az egyetlen, amely képes legyőzni a gyűlölködést, az elutasítást, a hamis propagandát – mondta.

Az Úr imádságát Halász Béla délvidéki püspökkel mondhatták el a hívek, az úrasztalához Szenn Péter horvátországi püspök hívta a gyülekezetet. A szereztetési igét Fekete Károly tiszántúli püspök olvasta fel, majd Steinbach József dunántúli püspök mondott imát. Az Apostoli hitvallást Krasznai Csaba, az amerikai Kálvin Egyházkerület püspöke, a nyilvános vallástételt és fogadalmat, bűnbocsánat-hirdetést, meghívást az úrasztalához Vass Zoltán torontói lelkipásztor vezette. Záró áldást Kató Béla erdélyi püspök mondott.

Az ünnepi istentiszteleten a barátosi fúvószenekar, a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium és a Kolozsvári Református Kollégium kórusa, valamint Péntek Attila kolozsvár-felsővárosi kántor és Domschy Mercédesz szolgált.

Ölelés

Történt azonban egy olyan esemény is, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül. Furcsa közjáték árnyékolta be a szoboravatást, hiszen egy román nacionalista tüntető egy bekeretezett Avram Iancu-portrét akart átadni a közjogi és egyházi méltóságoknak, majd hangosan követelte, hogy a magyarellenes román felkelő kapjon szobrot a városban. Az incidensről így számolt be a Maszol.ro helyszíni tudósítója: “A pár perces eseményt kellemetlen incidens zavarta meg: a szigorú biztonsági intézkedések ellenére egy – román népviseletbe öltözött – férfi lépett oda a magyar államfőhöz és a püspökhöz, illetve a mellettük álló gyulafehérvári polgármesterhez, és egy bekeretezett Avram Iancu-portrét akart átadni, miközben a jelentős sajtónyilvánosság előtt hangosan azt követelte, hogy a román vezérnek avassanak szobrot és ne Bethlen Gábor erdélyi fejedelemnek.

A kellemetlen performansz közben sem az elnöki védelmet ellátó különleges szolgálatok, sem a rendőrség vagy a csendőrség nem lépett közbe. Végül Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke lépett oda és szólt hozzá, illetve bírta nyugalomra és távozásra a felháborodott román hazafit.”


Balog Zoltán református püspök alaposan meglepte a népviseletbe öltözött tüntetőt, hiszen odalépett hozzá, kezet nyújtott neki, majd pedig megölelte őt.

“Ne győzettessél meg a gonosztól, hanem a gonoszt jóval győzd meg.” (Róma 12,21)

A teljes képgalériát IDE KATTINTVA érhetik el a Facebookon.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: